Οι παλαιότερες φωτογραφίες της Θεσσαλονίκης

Ο Γιόζεφ Σέκελυ ( József Székely) ήταν Βιεννέζος φωτογράφος. Γεννήθηκε το 1838 στο Ζύμεγκ (Sümeg) της δυτικής Ουγγαρίας κοντά στη λίμνη Μπάλατον και σπούδασε χημεία στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης από όπου πήρε και το διδακτορικό του. Το πάθος του όμως ήταν η φωτογραφία γι αυτό και εγκατέλειψε τη θέση του στο πανεπιστήμιο για να ανοίξει επαγγελματικό φωτογραφείο πάντα στη Βιέννη. Το 1863, μετά το τέλος των σπουδών του, έκανε μια περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια από όπου έχουμε τις πρώτες ιστορικά φωτογραφίες της περιοχής.Το 1867 κέρδισε το χάλκινο βραβείο φωτογραφίας στη Παγκόσμια Έκθεση του Παρισιού πιθανότατα με τις φωτογραφίες που είχε τραβήξει το 1863. Πέθανε το 1901. Κατά το πέρασμά του από την Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο του 1863 έβγαλε τις παρακάτω φωτογραφίες.

Η πρώτη φωτογραφία είναι συρραφή δυο φωτογραφιών τραβηγμένων από την δυτική ακτή της πόλης. Εκανα τη συρραφή για να δοθεί πλήρης η πανοραμική άποψη της πόλης – αν και χάνουμε σε λεπτομέρεια.

Θεσσαλονικη 1863

Η επόμενη φωτογραφία δείχνει τον Ναό των Αγίων Αποστόλων (τότε Σοούκ-Σου Τζαμί) με την φωλιά των πελαργών στον τρούλο

Agioi Apostoloi 1863

Στη τρίτη φωτογραφία βλέπουμε το σχολείο των μοναχών του τάγματος του Αγίου Παύλου (σχολή των Φρερ – Ecole des Freres de Saint Vincent de Paul στην οδό Φράγκων;)

School of Saint Paul, October 1863

Η τέταρτη φωτογραφία πιθανότατα δείχνει την πλούσια Μονή των Μεβλεβί ή μπεκτασίδων ή περιστρεφόμενων δερβίσηδων που κτίστηκε το 1615 από τον Εκμεκτζι Αχμέτ Πασά και περιελάμβανε τζαμί, μεντρεσέ (εκπαιδευτήριο), κοιτώνες, μια κρήνη και κοιμητήριο.

Salonika  dervish monastery near Salonika. October 1863

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s