Ο τσάρος της Βουλγαρίας Φερδινάνδος στη Θεσσαλονίκη, σαν σήμερα, 20 Δεκεμβρίου 1912

“Από σήμερα η Θεσσαλονίκη είναι κάτω από το σκήπτρο της Αυτού Μεγαλειότητας σας”. Αυτό ήταν το σύντομο αλλά ψευδές τηλεγράφημα που έστειλε ο στρατηγός Τοντόρωφ, επικεφαλής της 7ης βουλγαρικής μεραρχίας Ρίλα, στον τσάρο της Βουλγαρίας Φερδινάνδο μόλις μπήκε στη Θεσσαλονίκη τέλη Οκτωβρίου 1912. Ο Τοντόρωφ είχε παρουσιαστεί το πρωί της 28ης Οκτωβρίου στον Αρχιστράτηγο Κωνσταντίνο, συνοδευόμενος από τον διπλωματικό σύμβουλό του και πρεσβευτή της Βουλγαρίας στο Παρίσι Στάντσιεφ και του είχε ζητήσει να εισέλθουν στη πόλη τα δυο τάγματα στα οποία υπηρετούσαν οι δυο Βούλγαροι πρίγκηπες, ο διάδοχος Μπόρις και ο αδελφός του Κύριλλος. Η βασική δικαιολογία ήταν ότι ο διάδοχος του θρόνου και ο πρίγκηπας δεν ήταν σωστό να ξενυχτούν κάτω από την βροχή έξω από τη Θεσσαλονίκη αλλά έπρεπε να ξεκουραστούν μέσα στη πόλη. Ο Κωνσταντίνος, διάδοχος και αυτός, με την μεγαθυμία και αφέλεια που τον χαρακτήριζαν αποδέχτηκε το αίτημα. Το βράδυ όμως της 28ης προς 29η Οκτωβρίου όπως είναι γνωστό μπήκε παράτυπα το μεγαλύτερο μέρος της 7ης βουλγαρικής μεραρχίας. Αραγε να είχε κάτι στο μυαλό του ο Βούλγαρος στρατηγός;

Έμπλεως χαράς ο τσάρος Φερδινάνδος τηλεγραφεί στο γιό του, διάδοχο Μπόρις: “Πόσο σε ζηλεύω αγαπημένε μου γιέ για την ιστορική σου είσοδο στη πόλη του Αποστόλου Παύλου”. Η πραγματικότητα δεν άργησε βέβαια να γίνει γνωστή στη Σόφια. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Γκέσωφ θα υποστηρίξει ότι “είσοδος στη πόλη δεν σημαίνει και εξουσία επί της πόλης”. Αλλωστε οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας για τη σύναψη Συνθήκης την άνοιξη του 1912 είχαν σκαλώσει στο θέμα της Θεσσαλονίκης. Για την Βουλγαρία η πόλη είχε μεγάλη στρατηγική σημασία για τον έλεγχο ολόκληρης της Μακεδονίας, ανεξάρτητα αν είχε ελάχιστους Βούλγαρους κατοίκους. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που δεν υπήρξε συμφωνία για την μοιρασιά των εδαφών μεταξύ των δύο κρατών σε περίπτωση νίκης.

Η Βουλγαρία δεν ήταν διατεθειμένη να εγκαταλείψει τις διεκδικήσεις της επί της πόλης. Για να σχηματίσει ιδία άποψη ο τσάρος Φερδινάνδος ταξίδεψε στη Θεσσαλονίκη στις 19 Δεκεμβρίου 1912 και διανυκτέρευσε στο εκεί βουλγαρικό προξενείο με τους δυο γιούς του. Από την επίσκεψη αυτή είναι και η περίφημη φωτογραφία στα σκαλιά του βουλγαρικού προξενείου. Κατά την εκεί διαμονή του φέρεται να έδωσε συγχαρητήρια στον βασιλέα Γεώργιο για την κατάληψη της πόλης. Αυτό δεν τον εμπόδισε βέβαια να εξαπολύσει επίθεση εναντίον Ελλήνων και Σέρβων τον επόμενο Ιούνιο με στόχο την κατάληψη της Θεσσαλονίκης και ολόκληρης της Μακεδονίας.

Ο τσάρος της Βουλγαρίας Φερδινάνδος έχοντας στα δεξιά του τον βασιλέα Γεώργιο Α’ και αριστερά του τον διάδοχο Μπόρις και τον πιγκηπα Κύριλλο μπροστά από τα μαρμάρινα σκαλιά του βουλγαρικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Πίσω τους το βουλγαρικό επιτελείο. Ο Γεώργιος συνοδευόταν από έναν Έλληνα επιτελικό αξιωματικό ο οποίος διακρίνεται στο δεξιό άκρο της σκάλας. Στην επόμενη φωτογραφία το κτήριο του (πάλαι ποτέ) βουλγαρικού προξενείου όπως έιναι σήμερα.

king-george-and-czar-ferdinand

20160424_175829-resized

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s